"Rädsla är kärlekens motsatts"

Den rubriken säger mig mycket. När man känner kärlek så finns alltid rädslan om att t.ex. bli lämnad, sårad eller sviken. Med ett dåligt självförtroende kan rädslan finnas där för jämnan, genom att du känner osäkerhet och att du inte räcker till kan det bli ett problem i en relation.

Älska utan självförtroende kan också leda till rädsla och svartsjuka. "Om du accepterar och älskar dig själv ger du också en annan människa möjlighet att älska dig".

 

Relationer bygger på tillit och trygghet, det är först när man kan uppskatta sig själv som man kan uppskatta andra. Med dåligt självförtroende i en relation är det lätt att känna svartsjuka och osäkerhet. Man föreställer sig saker om sig själv som att man är ful, tjock och inte är tillräckligt bra nog för sin partner. Det är dina tankar som styr dig, därför är det viktigt att man inte låter dem ta över ens tänkande helt. I tankarna sker de mesta och man handlar oftast utifrån dem, därför att det viktigt att man styr över tankarna in på det positiva spåret. Med negativa tankar underhåller du osäkerhet, aggressivitet och ensamhet vilket kan leda till bitterhet, allt blir som en ondcirkel. Genom de negativa tankarna blir inget roligt, visst ska man vara kritiskt till vissa saker men de positiva tankarna gör livet lite lättare att leva.

 

Ett självförtroende är inget som man kan få i julklapp, det är något som man själv måste bestämma sig för och öva upp. Som jag sa tidigare i texten, så är det lätt att i en relation känna svartsjuka. I många förhållanden är svartsjuka anledningen till att förhållandet tar slut. Man älskar den andra så mycket att man inte kan unna den andre att känna glädje och trygghet hos andra. Detta beror på ditt självförtroende, du tror att du inte är tillräckligt bra för den andre och att denne är mycket bättre än dig. Rädslan av att han/hon ska hitta någon som är mycket bättre än du gör dig rädd och mer osäker på dig själv. Det är här din övning kommer in, att öva ditt självförtroende är något man måste jobba med hela tiden, det är precis som vanlig fysisk träning det är färskvara. Det finns ett bra sätt att jobba med ditt självförtroende. Man kan använda sig av en "Jag är bra bok" denna bok blev jag tipsad av i Mia Törnbloms bok "Självkänsla nu!". I den boken ska man skriva om något man är bra på eller något bra du har gjort under dagen, och kom ihåg! Det finns nästan alltid något bra man har gjort. Så varje gång du känner att du närmar dig jordens undergång ta då fram din lilla bok och läs!


Kommentarer
Postat av: Moo

Emelie du är en kaaanon kvinna, inte fan ska du ha dåligt självförtroende. Dags att vi övar! Kom ihåg att du är bra.

2008-03-12 @ 19:46:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0